Svatomartinské hody: Jakou nabídku si letos připravily místní restaurace?
Pečená husa se zelím a knedlíkem na svatého Martina je jednou z nejoblíbenějších českých gastronomických tradic. I letos se řada restaurací chopila příležitosti a připravila na následující dny tematická menu plná jak tradičních verzí pokrmu, tak dalších husích specialit nebo lákavých dezertů. Pro milovníky dobrého jídla jsme připravili pár tipů, kam si na svatomartinské hody od 7. do 11. listopadu zajít.
Restaurace hotelu Hejtmanský dvůr
Na svatomartinské hody v restauraci hotelu na Masarykově náměstí ve Slaném se letos můžete těšit od soboty 9. 11. do pondělí 11. 11. „Letos jsme pro Svatomartinské hody v hotelu Hejtmanský dvůr připravili speciální vylepšení: v ceně svatomartinské husy jsou i tradiční přílohy. Vyberete si variaci knedlíků, bramborové lokše nebo šišky? K dokonalému gurmánskému zážitku přispívají vína od vyhlášených vinařů Sedláka a Mádla. Přijďte ochutnat výjimečné menu našeho šéfkuchaře a oslavit tento svátek s námi,“ zve všechny hosty Eva Šenkyříková, marketingová manažerka hotelu.
MENU:
POLÉVKA
Tradiční kaldón s játrovými knedlíčky, kořenovou zeleninou, husím masem a drůbky 59,-
PŘEDKRMY
Ragú z husích jater restovaných s mandlemi jablky a červeným vínem, podávané s bramborovou lokší s česnekovým máslem a pikantním salátkem 149,-
Husí játra konfitovaná v sádle s česnekem a bylinkami, podávaná s karamelovou cibulkou, salátkem a naším rozpečeným cibulovým chlebem 139,-
HLAVNÍ CHODY
Šestina konfitované svatomartinské husy s kmínem, jablky a rozmarýnem podávané s červeným perníkovým, bílým sladkokyselým zelím a silnou máslovou šťávou z výpeku, výběr přílohy necháme na vás 389,-
Pečená čtvrtka mladé kachničky s kmínem podávané s červeným perníkovým, bílým sladkokyselým zelím a silnou máslovou šťávou z výpeku, výběr přílohy necháme na vás 289,-
RODINNÉ SVATOMARTINSKÉ PEČÍNKY (pro 4-6 osob)
Pro 4 osoby
4kg Svatomartinská husí pečínka z celé husy – na objednávku předem, cena 2099,-
Vykostěnou pečínku vám tu naservírují v pekáči přímo na stůl, s červeným perníkovým, bílým sladkokyselým zelím a silnou máslovou šťávou z výpeku, výběr příloh je na vás.
Pro 4 až 6 osob
4kg Plněná Martinská husa – na objednávku den předem, cena 2739,-
Vykostěná pečeně z celé husy naplněná žemlovou nádivkou s mandličkami, husími drůbky, kořenovou zeleninou, bylinkami a smetanou podávaná v pekáči s červeným perníkovým, bílým sladkokyselým zelím a silnou máslovou šťávou z výpeku, výběr příloh je na vás.
Přílohy (v ceně pokrmu):
Variace knedlíků (bramborový s opečenou cibulkou, houskový kynutý, karlovarský s bylinkami)
Variace knedlíků a bramborové lokše s česnekovým máslem
Bramborové lokše potřené česnekovým máslem s bylinkami
Bramborové šišky na česnekovém másle se strouhankou a mandličkami
DEZERT
Tradiční perník s povidly a kokosem doplněný citrónovou zmrzlinou a karamelovými střípky 99,-
Bramborové šišky na másle s opečenou strouhankou a makovo-švestkovou zmrzlinou s kapkou rumu 99,-
Hugo Bagel Café
V této restauraci začíná hodování již ve čtvrtek 7. listopadu večer. Specialitou, která by mohla potěšit jak tradiční milovníky pečené husy, ale i moderní labužníky, je burger naplněný trhanou husičkou, hruškovou majonézou a karamelizovanou cibulkou, celý zabalený do škvarkové bulky.
Menu bude dále obsahovat:
Tradiční husí kaldoun s nudličkami a játrovými knedlíčky
Čtvrtku pečené husičky, karlovarské & bramborové knedlíky, dušené červené zelí s brusinkami
Podzimní lívanečky s karamelizovanými ořechy, vanilkovou zmrzlinou a pyré z lesního ovoce
K jídlu se budou podávat svatomartinská vína z vinařství Sing Wine z Velkých Bílovic. V nabídce budou Müller Thurgau, Modrý Portugal Rosé a Modrý Portugal.
Restaurace Továrna
V oblíbené slánské restauraci Továrna začíná oslava svatého Martina 8. 11. 2024 v 16 hodin.
MENU:
Husí kaldoun 69,-
Sváteční krémová drůbková polévka s masem, kořenovou zeleninou a máslovými nočky s husími játry.
Husí paštika balená ve slanině (130 g) 139,-
Domácí paštiku s husími játry marinovanými v sudové jablkovici podávané s kořeněnou brusinkovou omáčkou, malým ochuceným salátem a rozpečenou bagetou.
Pečené husí stehno (400 g) 389,-
Do zlatova vypečené husí stehno naservírované s dušeným červeným zelím, jemným žemlovým knedlíkem, bramborovými knedlíky a smaženou cibulkou.
Slánská Kozlovna
Svatomartinské hody ve Slánské Kozlovně začnou 9. listopadu. Tradiční menu tu můžete zakončit třešničkou na dortu v podobě domácích lívanečků s hruškovými povidly, skořicí a šlehačkou.
MENU:
Sváteční drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi 49,-
Husí stehno pečené s žemlovou nádivkou, variace houskových a bramborových knedlíků, červené zelí s jablky a vínem 249,-
Královický dvůr
Od 8. do 11. listopadu si můžete pochutnávat na Svatomartinském menu i v restauraci Královický dvůr nedaleko Slaného. V sobotu 9. listopadu to můžete spojit i se zábavou díky celodennímu doprovodnému programu, který začne už v 11 hodin průvodem obcí a bude zakončen večerní zábavou. Více o programu se dozvíte v článku o akcích na víkend ZDE. Menu najdete na plakátu níže.